Films: Oz, Spring Breakers, Kon-Tiki en Los amantes pasajeros

Oz the Great and Powerful

Ooit moest Dorothy in the Great Wizard of Oz een hart, moed en verstand vinden voor een vogelverschrikker, een leeuw en een tinnen man. Slaagt ze in en uiteindelijk belandt ze bij een valse tovenaar die haar naar huis helpt. Inclusief Michael Jackson! Oz the Great and Powerful is een soort prequel hierop, waarbij verteld wordt hoe de tovenaar in Oz geraakt is.

Nog nooit viel een pauze tijdens een filmvoorstelling zo gepast als hier. Alles ervoor was langdradig, beetje saai en wat overdreven. Maar eens de pauze gepasseerd kwam de film in een tempoversnelling met enkele leuke actiescènes. James Franco kwam los als wizard, de visuals bruisten in de 48 frames per seconde en het decor veranderde eindelijk in die magische wereld waar Dorothy uiteindelijk in zal belanden.

Spring Breakers

Ik weet nog goed hoeveel impact Kids indertijd had. Zelf aan het puberen, ronddolend door mijn dorp op een skate en experimenteren met vanalles en nog wat. Als dezelfde scenarist met een nieuwe film op de proppen komt, dan wil ik die uiteraard zien. Ook al zijn de meeste kritieken slecht.

Larry Clark klaagt graag de uitzichtloosheid, de verveling en het extraverte aan. Doet hij ook in Spring Breakers. We krijgen een lichtelijk overdreven beeld van de jeugd van tegenwoordig die constant op zoek gaat naar nieuwe thrills. En daar blijkbaar heel ver voor gaat. Tot crimineel gedrag toe. Tot blote tietens toe! Hier was 3D misschien wel gepast.

De film zelf is fantastisch in beeld gebracht. Wondermooie belichting, zalige effecten met fluo en mise-en-scène en coole shots. Amper bijgekleurd en bewerkt volgens de regisseur zelf. Ook de acteerprestaties kunnen door de beugel. James Franco, weer hij, speelt overtuigend een cliché gangsta wigger. En ook de chicks doen goed mee, op Selena Gomez na. Te getypecast die. En haar hoofd is echt te rond.

De storyline komt in eerste instantie veel te MTV en overdreven over. Is ook zo, maar dan bewust. Net met die overdrijving wil Larry Clark de verveling en decadentie die leeft bij jongeren tonen. Of dat nu in de jaren negentig of euhm de jaren tien was. Hoe omschrijf je deze jaren nu eigenlijk? Soit het heden dus. Eens je daar voorbij bent, snap je dat de film eigenlijk niet zo slecht is. Maar het mocht misschien wat ruwer.

Kon-Tiki

Eentje voor de avonturiers. Thor Heyerdahl, schrijver en ontdekker, woonde al een klein jaar met zijn vrouw op een Polynesisch eiland toen hij plots de ingeving kreeg dat de eerste Polynesiërs wel eens van Peru zouden kunnen komen. Hoongelach vanuit de wetenschappelijke wereld, dus besloot Heyerdahl zijn theorie gewoon om te zetten in de praktijk. Met een authentiek nagebouwd vlot vaart hij met zijn crew de Stille Oceaan over. Inclusief allerlei avonturen op zee natuurlijk. Waargebeurd trouwens.

Mooie film en bijzonder spannend, ook al gebeurt er eigenlijk niet zo veel. Het is vooral het claustrofobische gevoel op het kleine vlot dat je haren overeind krijgt. En de machteloosheid ten opzichte van de natuur. Zijn theorie werd later trouwens helemaal ontkracht op basis van DNA-onderzoek.

Los Amantes Pasajeros

Een nieuwe Almodovar! Na La Piel Que Habito, Volver en La mala educación keek ik hoopvol uit om nog eens overdonderd te worden. Een vliegtuig moet een noodlanding maken en de film brengt het laatste uur aan boord in beeld. Op zich een oerstevig uitgangspunt maar helaas kon deze film niet echt overtuigen. Ok af en toe kon ik wel eens lachen om de flauwe gay-humor en de decors zaten goed, maar al bij al vond ik het maar een saaie film. Te makkelijke humor en oppervlakkige absurditeit. Hopelijk is zijn volgende film weer van een ander niveau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s